De zestiende dag Tzum. 12 km

Aan de waterkant op de picknick tafel doe ik een poging om een blog te schrijven. Eindelijk is de rust wat weer gekeerd. Eerst de hele dag het geluid van de wind. Daarna veel kinderstemmen. Op de camping hier zijn veel kinderen. Er is zijn wat speeltoestellen, maar voor oudere kinderen is hier de grote boerensloot. Ik houd van zwemmen, maar eerst hield de kou me tegen. Maar nu de kinderen hier in plompen is de prachtige sloot van de familie meerkoet veranderd in een grote modderkolk. De familie heeft elders een onderkomen gezocht. Ik begrijp het. Nu is het rustig en de wind is gaan liggen.
We zijn vanmorgen op de bonnefooi naar Franeker gegaan. We hopen dat er toch nog ergens een plaatsje vrij is voor het Eise Eisinga museum. Wat hebben we een geluk. Om 13.00 uur zijn er toch nog 2 plaatsen. Maar nu is het 10.15 uur..... we gaan eerst maar wat brood halen. Voor de kerk in een nis in de zon en uit de wind eten we de yoghurt en wat broodjes. Om de kerk ligt een prachtige tuin. Schitterende bloeiende planten. Precies de tuin die we graag thuis ook zouden willen hebben. We hopen dat er nog wat van de tuin over is als we thuis komen. Dan gaan we eerst naar het Martena museum. Leek ons niet zo leuk, maar het was prachtig. Als eerste stond er: U mag op alle stoelen zitten! Meestal mag je nergens aankomen. Hier wel. Het was een middeleeuws huis en vele malen aangepast van een belangrijke Franeker museum. Franeker was de tweede stad in ons land met een universiteit. Daar ging het over en de inricht8ng van het huis. Er was een prachtige tuinkamer. Daar mocht je lezen, breien, harmonium bespelen, spelletjes doen... heel leuk. Op zolder was een tentoonstelling van iemand die schilderijen maakt van wasco. Elke keer maakt hij er een vel bij. We moeten rennen om nog op tijd te komen in Het Eisinga museum. Ook dit was erg interessant. Om half vier staan we weer buiten. Het is verbijsterend om te zien hoe een autodidact en boerenzoon het zonnestelsel in 1780 zo kon na maken, dat het ook nu nog steeds nauwkeurig werkt. Hij heeft nog wel 10.000 spijkers gebruikt voor  het radarwerk. 
We gaan nog even naar de kringloop. Ik heb geluk. Vindt nog een prachtig paars hemdje en 4 mooi rood gekleurde geweven placemats.  En eigenlijk een prachtige rode Mepal kom. Maar helaas te groot om mee te nemen. Dan richting de camping. Op de camping is het warm. Het is er druk. Eigenlijk zijn er te veel mensen voor deze omvang. Maar ja, iedereen wil natuurlijk nu kamperen. De douches zijn koud en de wc’s verstopt. Hier is geen wind en de zon schijnt flink. We zitten zelfs in de schaduw. We maken plan de campagne voor de komende dagen. We gaan richting de Noordoostpolder en dan zachtjes  aan naar huis. Met toch wel wat moeite vinden we een camping in Lemmer. Morgen langs Workum voor het Jopie Huisman museum en naar Hindeloopen. Geen idee van de km en stevige wind. We zien het wel.











Reacties