7/8 van Saintes naar Melle

Weer: bewolkt, ongeveer 30 graden 
Km:82
Diner: pizza
Camping: €16,40 

Vanmorgen om 6 uur de wekker gezet. Ik zag de bui weer hangen met zo’n warme dag. Vandaar dat we om 7 uur op de fiets zaten. Rond 9 uur hadden we de eerste 26 km al achter de rug. Het was toch nog flink klimmen en dalen, maar wel goed te doen. Het scheelt zo of het warm is of niet. We hadden nog brood en hoefden dus geen winkel te zoeken. Dat kon ook niet, want deze zijn we ook niet tegen gekomen. We fietse weer in het binnenland en zeker vanmiddag uitgestorven dorpjes. 
Nu het minder warm is heb je ook wat meer tijd en puf om even te stoppen of wat te bekijken. Zo zaten we al weer aan de pruimen die hier nu goed rijp zijn. Ook hebben we ons al weer flinkte goed gedaan aan de bramen. We kwamen ook door Aulnay met een prachtige Romaanse kerk. Niet beschilderd maar alles in steen uitgehouwen. We stopten eigen bij de toerist information of ze iets wisten over de camping in Melle, ons doel van vandaag. We dachten dat de camping dicht zat, maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn. De camping betaal je per kaart. Er is verder niets. De meneer van de touristinformation was zo vriendelijk om voor ons te bellen en te vragen hoe het zat. Er was in de touristinformation ook nog een tentoonstelling over de kerk. Na alle moeite van de man moesten we deze uiteraard bekijken. Het waren voornamelijk foto’s, maar zeldzaam zo mooi. Zo de details in beeld en zo haarscherp. Geweldig. Dat betekende dat we de kerk natuurlijk ook moesten bekijken. Daar vielen we met onze neus in de boter. Er werden daar rondleiding georganiseerd door de St Casa. Opgezet door een priester die vond dat mensen te weinig wisten van alle symbolen in kerken. Nu is er een organisatie die verschillende kerk in Frankrijk voorziet van gidsen van 15 tot 30 jaar. Ze wonen dan een aantal weken in de omgeving en leren van alles over de kerk en de cultuur. Deze organisatie bestaat 50 jaar en alle mensen die ooit hebben mee gedaan konden dit jaar komen voor een reünie. We troffen een vrouw uit Dreesden. Ze vertelden begeesterd over de bogen boven de kerkdeur. Prachtig al die symboliek. We kregen een folder mee om in Nederland jonge mensen te enthousiasmeren. Ook de Notre Dame in Parijs valt hieronder. Ik wilde ook wel meedoen, maar dat kon niet. Behalve als je als jeugdige ooit elf hebt mee gedaan. Dat leek me wel wat. Paar weken herberg, paar weken Parijs Notre Dame, paar weken openlucht museum in Arnhem. Zo kom je je tijd wel door. Zo’n bestaand lijkt me wel wat voor een tijd. 
Dit maakte dat we om 12 uur weer op de fiets stapten. Met nog 40 km voor de boeg. En we moesten ook nog ergens lunchen. Dan maakt de temperatuur, de wind in de rug en niet te steile klimmetjes dat ook ook in 2,5 uur kilometers kunt maken. 
Rond een uur of 13.00 uur begon het wat te rommelen. En te druppelen. Het leek op regen. Toevallig waren we net bij een openbare feestzaal. Die heb je hier in elk dorp. Deze had een hele grote overkapping. De fietsen konden er onder. Uiteindelijk viel de regen mee! 
De camping in Melle moest je betalen met je visakaart. Gelukkig wist Manlief zijn code. Dan krijg je een campingkaart die je kunt activeren. De betaling met de visakaart lukte. Maar we moesten de campingkaart ook activeren. Dat lukte niet. Je moet je auto voor de poort zetten en dan de kaart  voor een detector houden. De fiets herkent hij natuurlijk niet. Na 15 min hielt Manlief het voor gezien. Ik was al lang de camping op het had de tent bijna staan. Ik dacht als we controle krijgen dan vertellen we dit verhaal en vragen we of ze ons kunnen helpen. We zijn immers van goede wil. We zijn immers ook hier nog weer naar de touristinformation geweest om te vragen hoe het precies werkte. 
Omdat we niet zo moe waren van het fietsen, hebben we ons lekker gedouched en zijn vervolgens de stad in geweest. Een mooi levendig stadje. Er was ook hier weer een prachtige Romaanse kerk. We hebben het vaker gezien, helemaal leeg. Erg grappig was dat er in het midden een moderne stoel stond. Een foto is dan gauw gemaakt! 
In het stadje rook het ook zo lekker naar pizza. We zijn maar de geur achterna gegaan. Het was zelfs koud, dus ik zat met jas aan buiten de pizza te eten.  Een verademing na de hitte. Morgen gaan we richting Poitiers en dan is het nog een dag fietsen en zijn we in Tours. Daar hebben we vorig jaar kortsluiting veroorzaakt met onze waterkoker. Dus we moeten wel een andere camping zoeken. We gaan sneller dan gedacht. Het is prima. We hebben nu 1500 km gefietst en hebben nog zo’n 500 voor de boeg. 
 








Reacties