De negende dag Onstwedde. Uiteindelijk 75 km

Een enerverend dagje. Qua kilometers niet lang, maar soms fikse wind. Bovenal erg koud. Elke vakantie maken we fikse kou mee of extreme hitte. Nu vind ik kou betere dragen dan hitte, maar vandaag was het wel erg koud. Het was een drukke dag vandaar dat ik er nu pas aan toe kom om te schrijven. We zitten op de camping De 3 A’s. Een mooie SVR camping, erg sober en pikdonker. Geen enkel lichtje. 
Wat een dag met indrukken en gebeurtenissen. Vanmorgen zaten we om 9 uur op de fiets richting Ontswedde. 42 km, dus niet ver, maar we nemen natuurlijk een mooie route. Wat is de natuur hier prachtig. We denken aan onze buurtjes die eind augustus naar Zweeuws Vlaanderen gaan. Nu met de Corona in Antwerpen lijkt me dit een betere plekken. Prachtige campings en zo mooi om te fietsen. Geweldig. 

Om 11.00 uur zijn we in Ter Apel. Voordat we een winkel hebben en een plekje om te eten val ik bijna van de graad. Intermeting fasten gaat thuis prima. Nu valt het wel tegen als je dan al 40 km hebt gefietst. We nuttigen ons yoghurtje en nemen een paar boterhammen erbij. We zitten in de tuin van het Klooster. Je moet boeken om naarbijne te mogen. We proberen het en ja hoor, er is nog plek. Wat een prachtig gerestaureerd klooster. Geweldig. Met volle tuigen genieten we van deze pracht. De kloosterzolder is zo mooi gerenoveerd. Je hebt echt een indruk van hoe het vroeg was. De kruiden tuin is ook geweldig. Ingericht op de inzichten van Hildegard von Bingen. Geboren volgens mij in 1059. Er staat een bordje bij met 6 leefregels. Deze kunnen nu in elke modern leefstijl boek. Ik voeg een foto toe,
Dan gaan we richting Harpel waar we jaren hebben gewoond. We komen per ongeluk langs het huis van een oud collega. We volgen knooppunten en dan kun je niet precies zien waar het langs gaat. In eens herken ik het huis. We drinken in d tuin een kop koffie. Dan hoor ik bellen. Tot mijn verbazing zie ik onze fietsenmaker in Baak staan. Hij herkende onze fietsen op de oprit. Wat bijzonder. Hun buurman komt uit deze streek en had hun gezegd om hier eens een dagje  te gaan fietsen. Wat een toeval! 
Dan breken we op om richting Harpel en dan richting Vlagtwedde te gaan.Ook voor een bezoekje. Harpel lukt wel en met weemoed staan we voor ons oude huis en onze oude school. Onze kinderen zijn hier geboren. Hier hadden we onze kinderboerderij. Sentiment al om. We kijken onze ogen uit naar de bomen. Ze zijn in 25 jaar zo gegroeid. alle wegen hebben nu bossingels. Het begint te lijken op het coulisselandschap in de Achterhoek. Wat een groene bedoening. Aan de schelpenpadden zien we wel dat de grond erg droog is. Maar het gras is erg groen.     
Dan fietsen we richting Smeerling en Ter Wupping. Wat een natuur. Wat prachtig. Vlagtwedde lukt qua tijd niet meer. Ook geen tijd om te winkelen. Je kunt ook niet heel laat op de camping aankomen en half zes is al rijkelijk laat. 
We hebben de hele middag niets gehad en ik rammel weer. We zijn door het bezoek aan de collega niet aan de wraps toegekomen. We vissen uit alle gaatjes van de fietsentassen restjes eten. De oogst is een paar bruine boterhammen, 4 wraps, 2 hardgekookte eieren, beetje yoghurt, paar handjes pinda’s en van een verdwaalde tomaat, stuk prei en komkommer en een ui maken we nog een salade. Als of we aan een 3 gangen menu zitten. Honger maakt rauwe bonen zoet zegt het spreekwoord. Dat zal wel zo zijn, maar toch. Het smaakt fantastisch.
We wassen gauw af en gaan nog even naar vrienden die een boerderij in Onstwedde hebben. We praten even lekker bij en voor we het weten is het 10 uur. Op de camping is het pikkedonker. Aan wat lichtjes uit de caravans zie je waar deze staan. We struikelen bijna over het spankoord van de caravan van de buurman. Dan gaat vast een keer fout vannacht. Ben nog niet helemaal hersteld van de valpartij van gisteren en ik zie een nieuwe alweer in het verschiet. 
Ongewassen duiken we het bed in. Te koud en te moe om nu nog weer onder de douch te springen . Dat geeft morgen een probleem denk ik. De Corona regels worden per camping anders uitlegden. Op de eerste camping mocht je alleen douchen volgens afspraak. Op de tweede camping waren alleen looproutes. De derde camping had ben elke ingang handspray. Maar deze heeft gewoon de helft van alle sanitaire voorzieningen open. Dus met 15 plaatsen 1 douche. 2 wc’s.  Om en om zit een deur dicht. Ja, zo kan het ook. 
Als morgenvroeg 30 mensen willen douchen, moeten we nummertjes trekken. 







Reacties