Van Belschutsloot naar Franeker

Bestemming was St Jacobiparochie, maar dat bleek te ver
Km 94 of meer, mijn teller is niet goed afgesteld blijkt

Na een lekkere nacht van meer dan 7 uur zitten we rond half negen op de fiets. In een lekker zonnetje gaan we richting Giethoorm. We verbazen ons over de grote huizen en de vakantiedrukte. Geen aardigheid aan. Giethoorn is bijna decadent geworden. Eigenlijk niet leuk meer. Je huurt er geen kamer meer voor 20 euro per nacht. Maar ook de prijzen  in de winkels. Brood rond de €2,70, kaas voor € 2,45 voor maar 190 gram. We doen zo voor €20,00 boodschappen op een dag. Nu kun je natuurlijk bij het fietsen ook niet handig inkopen en bewaren, maar toch. Het viel ons op bij de Coob gisteren dat ze veel kleine portie aanbieden en die zijn veel duurder dan de voordeelverpakking met een inhoud van 4 x zoveel. Ik denk dat dit komt door dat er veel oudere mensen wonen en die zijn vaak alleen en kunnen niet zoveel aan. 
Maar goed, wij verlaten Giethoorn en fietsen richting Steenwijk. Daar is de eerste stop. Even op een bankje en we eten de eigengemaakte koeken van thuis. Dan richting Wolvega. Daar belanden we in een of andere wandeltocht. Wat een drukte. Als mensen je tegemoet lopen gaat het wel, maar als je mensen op de rug loopt. Foei, je belt en dan kijkt mijn boos achterom. Je belt niet, idem. En zo belanden we rond het middag uur even voor Heerenveen, in Mildam. Van rustig eten is geen sprake. We worden de hele tijd aan de praat gehouden door iemand, die ons het hemd van het lijf vraagt over onze fietstocht. De man werkt nu nog, daarom kan hij volgens hem niet lopen. We adviseren hem een Camino Portugees. Deze kan je immers in 10 dagen doen. Dat lijkt hem wel wat. We hebben zowiezo met onze bepakking heel wat bijkijks. Ik snap het niet goed. Er zullen toch meer mensen fietsen? Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen ons aan houden. We durven bijna niet te gaan zitten, zo bang zijn we we voor aanloop. Maar ook bij het wachten voor de talrijke bruggen, die we vandaag over moesten kun je niet even rustig staan. Als het niet gaat over de tassen, dan gaat het over het feit dat we niet elektrisch fietsen. Het moet niet gekker worden. Een wat oudere dikke man maakt grapjes dat hij ons er wel uit rijdt. We reageren er niet op, maar bij het opstappen zijn we hem direct voor. Het opstappen  kost hem al zoveel moeite dat wij zowiezo al sneller zijn. 
Dan is Heerenveen inzicht. We moeten het spoor over. Dan zien we tot onze grote schrik dat de lijn Leeuwarden -Meppel eruit ligt. Vervangend vervoer is met de bus....... daar past geen fiets in.  Morgen hebben we dus een probleem. Moeten we maar even over nadenken hoe we  dan thuis komen. 
De volgende plaats is Akkrum. Daar is het Nederlands kampioenschap speedboot op zonne-energie  aan de gang. Je kunt weer over de hoofden van mensen lopen. Wat een drukte. Manlief valt bijna van de graat zegt hij. Daarom kopen we een brood en bananen. En voor de zekerheid tonijn en rode pasta saus. Mochten we geen winkel tegen komen, dan hebben we in ieder geval te eten. We hebben er dan ook al bijna 70 km opzitten. Tegen de hard3 wind in en met een best zonnetje. We hebben wel wat extra eten nodig. Ik fiets alweer in mijn witte thermohemd met lange mouwen. We ontdekken dat de Zwarte Haan vandaag te ambitieus is. Te ver. Dan wordt Franeker ons einddoel. Nog bijna 100 km. We fietsen er tegen om voor 17.00 uur bij het Martenamuseum te zijn voor een stempel. Dat lukt en tot onze vreugde is de kerk open en ook daar hebben ze een stempel.De vrouw achter de balie kijkt met open mond naar ons stempelboek. Heeft nog nooit eerder zoveel stempels bij elkaar gezien. Ze hebben ook een boekenlegger van Jacobus. Die koop ik.. Op de achterzijde staat een mooi gedicht. In de hangt veel kunst, echt prachtig. Ans Markus en Saskia Wagenvoort. 
Dan moeten we op zoek naar een camping. Net buiten Franeker blijkt er een te zijn. Als we aanbellen zien we het bordje “vol”.  We proberen het toch maar. We hebben geluk, omdat we maar een klein tentje hebben mogen we in de tuin van de eigenaar. En zo type ik dit blog op het priveterras. Grappig. Een prachtig plekje. Morgen fietsen we naar de Zwarte Haan en dan weer terug naar Leeuwarden. 44 km.  Dan gaan we met de trein naar Groningen, dan Zwolle en datn Zutphen. En het laatste stukje weer op de fiets. Nu nog even breien en dan weer naar bed!

Reacties